CAMPUR TANGAN BRITISH DI BURMA / MYANMAR

Posted: April 21, 2012 in Sejarah Asia Tenggara, Sejarah STPM

Inggeris menguasai Myanmar setelah melalui tiga siri peperangan iatu Perang Inggeris-Myanmar I (1824-1826), Perang Inggeris-Myanmar II (1852-1853) dan Perang Inggeris- Myanmar III (1885-1886).

Perang Inggeris-Myanmar I (1824-1826)

Faktor-faktor yang mencetuskan peperangan

Isu Pelarian Orang Arakan

1.Raja Bodawpaya menjalankan usaha meluaskan kekuasaan Myanmar di kawasan sempadan Myanmar. Baginda menyerang dan menakluk Arakan yang bersempadan British-India. Arakan telah dikalahkan dan diletakkan di bawah penguasaan Myanmar.

2. Bodawpaya telah bertindak kejam terhadap penduduk Arakan. Harta penduduk tempatan dirampas. Penduduk Arakan lari ke Chittagong. Bodawpaya juga memaksa penduduk Arakan memasuki tentera menentang Siam dan menjadi buruh membina pagoda. Mereka sekali beramai-ramai lari ke Chittagong. Dalam usaha menggempur pemberontak Arakan, tentera Myanmar memasuki sempadan British.

3.Kehadiran pelarian Arakan ke wilayah Chittagong kurang disenangi oleh pentadbiran Inggeris kerana mencetuskan masalah sempadan antara Myanmar dan Inggeris di India. Raja Bodawpaya mendesak pihak Inggeris menyerahkan pemberontak Arakan yang mendapat perlindungan Inggeris di wilayah berkenaan. Pihak Inggeris enggan memenuhi tuntutan tersebut. Hal ini menyebabkan tentera Myanmar memasuki wilayah Inggeris bagi memburu dan menangkap pemberontak-pemberontak tersebut. Pihak Inggeris merasa tercabar dengan tindakan tersebut.

Pemberontakan Chin Byan(1811)

1.Hubungan British-Myanmar bertambah runcing apabila timbulnya pemberontakan Chin Byan, ketua pemberontak Arakan. Myanmar menuduh British bersubahat dengan Chin Byan. Chin Byan dikatakan telah mempunyai pangkalan tentera di kawasan Chittagong dari telah melancarkan beberapa serangan ke atas Myanmar.

2.Tentera Myanmar cuba menangkapnya tetapi gagal. Untuk meyakinkan Myanmar, pihak Inggeris juga melncarkan gerakan menangkap Chin Byan tetapi tidak berjaya. Kegagalan tersebut menyebabkan Myanmar tidak puas hati dengan Inggeris dan menambahkan lagi ketegangan hubungan Myanmar dengan pihak Inggeris.

Dasar campur tangan Myanmar di Manipur, Chachar, Assam dan Pulau Shahpuri.

1.Raja Bodawpaya melibatkan diri dalam hal-ehwal Manipur, Chachar dan Assam. Baginda membantu Manjit Singh menjadi Raja di Manipur setelah berjaya merampas kuasa daripada abang-abangnya. Saudaranya yang kalah meminta bantuan British.

2.Pada hari pertabalan Raja Bagyidaw, cucu Bodawpaya sebagai pemerintah keeanam Dinasti Konbaung, Raja Manipur tidak hadir dalam upacara tersebut. Alasan tersebut telah digunakan oleh panglima tentera Myanmar, Maha Bandula untuk menyerang Manipur.

3. Raja Manipur melarikan diri ke Chachar bersama sebahagian besar rakyatnya. Tentera Myanmar memburunya sehingga ke Chachar. Keadaan ini memaksa pemerintah Chachar lari ke Chittagong untuk mendapatkan bantuan Inggeris.

4. Pihak Inggeris seterusnya mengisytiharkan kekuasaannya ke atas ketiga-tiga kawasan tersebut iaitu Manipur, Chachar dan Assam.

5.Pulau Shahpuri ialah kepunyaan Inggeris. Sebuah kubu pertahanan telah didirikan di pulau tersebut. Pada tahun 1823, Myanmar telah menyerang pulau itu. Pihak Inggeris mendesak tentera Myanmar meninggalkan pulau itu

6. Sungguhpun Inggeris berjaya menguasai semula Pulau Shahpuri, namun apabila Maha Bandula cuba menyerang Chittagong menyebabkan Inggeris mengisytiharkan perang ke atas Myanmar pada bulan Mac 1824. Dengan itu bermulalah Perang Inggeris-Myanmar I.

7. Raja Bagyidaw akhirnya menyerah kalah dan bersetuju menandatangani perjanjian dengan pihak Inggeris. Perjanjian ini dikenali sebagai Perjanjian Yandabo yang dimeterai pada bulan Februari 1826.

8.Syarat-syarat perjanjian ini ialah:

i)Myanmar dikehendaki menyerahkan wilayah Arakan, Assam dan Tenasserim kepada British.

ii)Myanmar tidak boleh campur tangan dalam wilayah Assam, Jaintia, Chachar dan Manipur.

iii)Myanmar tidak boleh melakukan serangan ke atas Siam.

iv)Myanmar diwajibkan membayar ganti rugi peperangan kepada British sebanyak 10 juta rupi.

v)British akan menempatkan seorang Residen di ibu kota Myanmar.

vi)Myanmar akan menempatkan seorang duta di Culcutta.

vii)Satu perjanjian perdagangan yang berasingan akan dibuat antara Myanmar dengan British.

9. Selepas perjanjian ini, British menguasai Hilir Burma.

Perang Inggeris-Myanmar II (1852-1853)

Faktor-faktor yang mencetuskan peperangan

Kesan Perjanjian Yandabo

1. Raja Bagyidaw berpendapat Perjanjian Yandabo berat sebelah dan menjatuhkan maruah Myanmar. Myanmar telah kehilangan wilayah-wilayah penting seperti Arakan dan Tenasserim.

2.Pengambilan kedua-dua wilayah itu dianggap sebagai satu rampasan terhadap hak rakyat Myanmar dan Myanmar masih menganggapnya sebagai tidak sah. Baginda tidak menghormati wakil British yang dihantar ke Myanmar dan enggan menubuhkan pejabat perwakilan Myanmar ke Culcutta serta tidak menghantar wakilnya ke situ.Tindakan baginda telah merenggangkan lagi hubungan Inggeris-Myanmar.

3. Pengambilan Arakan dan Tenasserim merugikan Myanmar. Hal ini kerana kawasan- kawasan tersebut kaya dengan pelbagai sumber seperti beras dan kayu jati.

4. Pihak Inngeris pula tidak berpuas hati dengan Perjanjian Yandabo kerana Myanmar mengengkari perjanjian ini Menurut Perjanjian Yandabo, Myanmar dikehendaki membayar 1000 juta rupee kepada Inggeris tetapi Myanmar enggan menyerahkan ganti rugi itu kepada pihak Inggeris.

Layanan buruk terhadap pegawai British

1. John Crawford telah dihantar ke Myanmar (1826) untuk mengadakan rundingan tentang isu perdagangan. Hal ini termaktub dalam Perjanjian Yandabo yang menyatakan kedua-dua pihak akan membincangkan isu perdagangan secara berasingan. Kedatangan Crawford bertujuan mendapatkan kebenaran Raja Bagyidaw untuk mengeksport beras dari Ranggon. Utusan Crawford tidak mendapat layanan yang sewajarnya kerana Raja Bagyidaw enggan memberi kebenaran mengeksport beras dan perak.

2. Henry Burney dihantar ke Myanmar (1830) sebagai Residen Inggeris yang pertama. Beliau ditugaskan untuk berunding tentang ganti rugi perang, masalah sempadan dan hak perdagangan. Bagaimanapun tugasnya itu tidak kesampaian kerana Raja Bagyidaw menjadi tidak siuman.

3.Pengganti Bagyidaw, Raja Tharawaddy juga memberi layan buruk kepada Burney. Atas sebab keselamatan, pihak Inggeris telah menindahkan pejabat Residennya dari Amarapura ke Rangoon.

4.Pengganti Burney iaitu Richard Benson dan Wilham Mcleod juga tidak dilayan dengan baik. Akhirnya pentadbiran British terpaksa menutup pejabat Residennya di Myanmar pada tahun 1840.

Layanan buruk terhadap saudagar Inggeris

1. Raja Pagan Min bersikap anti-British. Baginda memberi kuasa kepada gabenor Pegu, Maung Ok berurusan dengan British. Maung Ok juga anti-British. Beliau menghalang perniagaan saudagar British di bandar-bandar Myanmar. British pula mahukan kebenaran berniaga di kawasan pedalaman.

2.Maung Ok menuduh Kapten Shepperd dan Lewis melakukan penipuan dan terlibat dalam satu kes pembunuhan. Walaupun tiada bukti yang jelas, Mereka dipaksa membayar ganti rugi sebanyak 1000 rupi. Pagan Min melucutkan jawatan Maung Ok tetapi enggan berunding tentang ganti rugi.

3.Komander Lambert menenggelamkan beberapa buah kapal di pelabuhan Myanmar. Pasukan tentera dihantar dan menuntut ganti rugi sebanyak 100 000 paun. British mengisytiharkan perang pada tahun 1852.

4.Kesan Perang Inggeris-Myanmar II ini menyebabkan British berjaya menguasai Arakan, Tenasserim dan Hilir Myanmar. Raja Myanmar hanya berkuasa di bahagian Hulu Myanmar sahaja(Myanmar Utara).

 

5.British juga menguasai hutan kayu jati yang banyak hasilnya. British meneruskan usaha untuk menguasai seluruh Myanmar. Myanmar pula cuba mempertahankan maruah dan kedaulatannya.

Perang Inggeris-Myanmar III (1885-1886)

Faktor-faktor yang mencetuskan peperangan

Isu kasut

1.Walaupun Mindon Minh melaksanakan pelbagai pembaharuan, namun baginda masih berpegang kepada adat dan nilai-nilai tempatan. Antara tradisi yang masih dipegang kuat oleh Mindon Minh ialah adat menanggalkan kasut sebelum memasuki istana atau biara.

2.Mindon Minh turut mengarahkan wakil-wakil Inggeris yang ingin mengadap baginda menanggalkan kasut ketika memasuki istana. Peraturan tersebut dianggap menjatuhkan maruah bagi pihak Inggeris.

3.Pentadbiran Inggeris di India mengarahkan supaya pegawai-pegawai Inggeris tidak mematuhi peraturan berkenaan. Perkara tersebut membangkitkan kemarahan Raja Mindon Minh dan baginda bertindak mengusir wakil Inggeris itu dan memutuskan hubungan diplomatik dengan Inggeris. Peristiwa ini menjejaskan hubungan antara kedua- dua pihak.

Keengganan Inggeris memulangkan wilayah Myanmar

 1.Raja Mindon Minh kuat berpegang kepada agama. Baginda juga sukakan kedamaian dan bencikan peperangan. Oleh itu cuba berdiplomasi dalam hubungannya denga kuasa- kuasa Barat.

2. Pada peringkat awal, baginda berbaik-baik dengan pihak Inggeris dengan harapan agar pihak Inggeris memulangkan semula wilayah-wilayah Myanmar khususnya wilayah Pegu kepada Myanmar.

3.Kedegilan pihak Inggeris untuk berunding tentang isu tersebut menyebabkan Raja Mindon bersikap dingin terhadap Inggeris. Baginda mula mengubah dasar luarnya dengan menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa Barat lain seperti Perancis, Itali dan Amerika Syarikat.

4.Oleh kerana tidak puas hati apabila pihak British tidak mengendahkan tuntutannya, baginda menghantar wakilnya ke London (Kuliwun Mungyi) untuk berbincang dengan Queen. Bagaimanapun wakilnya itu hanya dibawa berjumpa Setiausaha Luar Negeri British. British juga tidak senang dengan sikap Raja Mindon yang membuat hubungan dengan Perancis.

5. Lanjutan daripada itu, Raja Mindon telah menghantar utusan ke Paris untuk menandatangani perjanjian sulit bagi mendapatkan senjata. Inggeris cukup marah dengan tindakan baginda itu kerana jika Perancis membantu Myanmar, cita-cita Inggeris untuk menguasai politik dan ekonomi Myanmar akan terjejas. Perjanjian 1862, Myanmar berjanji menghapuskan cukai ke atas barangan yang dibawa ke Hilir Myanmar dan Irriwady. Myanmar juga memberi kebebasan kepada saudagar British menjalankan perniagaan sepanjang Sungai Irriwady. Myanmar juga bersetuju menempatkan seorang ejen British ditempatkan di Mandalay. British juga menuntut bahawa dalam Perjanjian 1867, Raja Myanmar hanya boleh memonopoli batu permata, kayu jati dan minyak. Bagaimanapun Raja Myanmar turut memonopoli perniagaan gula, gading dan gandum.

Kekacauan politik dalaman Myanmar.

1.Raja Thibaw telah membunuh lebih 80 ahli keluarganya untuk mengelakkan cubaan rampasan kuasa. Keadaan yang tidak aman ini menyebabkan British menjadikannya sebagai alasan untuk menguasai Myanmar.

2.Kekacauan politik juga berlaku dan memburukkan lagi keadaaan di Myanmar. Misalnya terdapat cubaan untuk merampas takhta kerajaan oleh Putera Byingun.

3.Golongan saudagar di Rangoon bimbang dengan keadaan tersebut dan mendesak pihak Inggeris campur tangan dan menawan Myanmar Hulu. Pihak Inggeris juga mengambil keputusan menutup pejabat Residen di Mandalay pada tahun 1879.

 

Hubungan Myanmar dengan Perancis

1. Raja Thibaw turut membuat hubungan dengan Perancis. Baginda menghantar wakilnya ke Paris untuk menguruskan perjanjian perdagangan dengan Perancis.

2. Melalui perjanjian tersebut, Konsul Perancis dilantik di Mandalay. Syarikat Perancis dibenarkan membuka bank dan membina landasan kereta api di Mandalay. Perancis juga dibenarkan membina konsulnya di Mandalay.

3. Apa yang mengejutkan pihak Inggeris ialah pemerintah Myanmar telah memberi kebenaran kepada Perancis untuk mengendalikan beberapa perkhidmatan di Myanmar seperti perkhidmatan pos, mengendalikan kapal-kapal wap dan mengambil alih monopoli diraja.

4.Sesungguhnya hubungan baik Raja Thibaw dengan Perancis telah merenggangkan lagi hubungan Inggeris dan Myanmar.

Isu Syarikat Perdagangan Bombay-Burma

1.. Syarikat Perdagangan Bombay-Burma dimiliki oleh Inggeris. Syarikat ini diberi konsesi menjalankan operasi pembalakan dan perdagangan kayu jati di Myanmar.

2. Raja Thibaw mendakwa syarikat ini mengambil kayu jati melebihi peruntukan yang diberikan dan menjalankan operasi di luar kawasan yang ditetapkan.Syarikat ini juga didakwa memberi rasuah kepada pegawai Myanmar dan tidak membayar gaji kepada pekerja Myanmar.

3.Syarikat ini dibicarakan oleh Hlutdaw dan didapati bersalah. Syarikat ini dikenakan membayar denda sebanyak 23 juta rupee kepada Raja Thibaw dan merampas hak pembalakan.

4.Syarikat tersebut membantah keputusan tersebut dan mendesak supaya Raja Thibaw mengadakan rundingan bagi menyelesaikan masalah tersebut. Permintaan itu tidak dilayan oleh Raja Thibaw.

5.Pada Oktober 1885, pihak Inggeris memberi arahan kepada Raja Thibaw iaitu Raja Myanmar perlu mencari orang tengah untuk menyelesaikan masalah Syarikat Perdagangan Bombay-Burma dan dasar luar Myanmar akan ditentukan oleh British pada masa akan datang.

6. Raja Thibaw diberi tempoh lebih kurang sebulan untuk menjawab arahan atau permintaan tersebut. Sementara itu pihak British menghantar kira-kira 10 000 tentera dan memberi amaran kepada Raja Thibaw sekiranya jawapan yang diberikan kepada baginda tidak memuaskan.

7.Raja Thibaw mengemukakan jawapan seperti berikut:

i) Baginda bersetuju membatalkan denda yang dikenakan kepada Syarikat Perdagangan Bombay-Burma sekiranya ada rayuan.

ii) Myanmar juga bersetuju menerima wakil British dan ditempatkan di ibu kota Myanmar tetapi dasar luar Myanmar dikendalikan oleh Myanmar.

iii) Myanmar mahu meneruskan hubungan dengan Perancis dan kuasa-kuasa Barat lain.

iv)Semua kuasa Barat akan diberikan hak perdagangan yang sama.

8.British tidak berpuas hati dengan jawapan tersebut dan pada November 1885 British menyerang Myanmar. Setelah bertempur selama dua minggu, tentera British berjaya menguasai Myanmar Hulu.

9.Raja Thibaw dan keluarganya dibuang negeri ke India dan mangkat di sana pada tahun 1905. Dengan itu berakhirlah pemerintahan Dinasti Konbaung yang memerintah selama 130 tahun.

10. Myanmar menjadi tanah jajahan British sehingga diberi k

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s